Skip to main content

När och hur du ska ta dina vitaminer

four spoons holding fish oil capsules, vitamins, and supplements with white background

Om du är en person som gärna vill äta hälsosamt vet du säkert redan ett och annat om vilka livsmedel som innehåller viktiga vitaminer och mineraler. Vitaminer och mineraler är viktiga för att hålla sig vid god hälsa och en välbalanserad kost ger dig alla de vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Men för många kan det vara utmanande att äta hälsosamt och då kan det vara bra att ta ett kosttillskott med vitaminer och mineraler för att vara på den säkra sidan.

Om du är intresserad av att hitta nya sätt att få i dig mer vitaminer kan vi hjälpa dig. I den här artikeln går vi igenom när och hur du ska ta dina vitaminer för att uppnå bäst effekt.

Vilka vitaminer ska du ta?

Innan du börjar ta något vitamintillskott är det viktigt att förstå vilka olika typer av vitaminer som finns. Det är också viktigt att rådfråga din läkare eller vårdgivare vilka kosttillskott som är lämpliga för dig.

Vitaminer kan delas in i två olika grupper: vattenlösliga (olika typer av B-vitaminer och C-vitaminer) och fettlösliga vitaminer (A, D, E, och K).i Skillnaden mellan de två grupperna är att fettlösliga vitaminer löses upp i fett innan de absorberas och förs ut i blodomloppetii medan vattenlösliga vitaminer löses upp i vatten och inte lagras i kroppen – utan vanligen lämnar kroppen via urinen.iii Eftersom vattenlösliga vitaminer inte lagras i kroppen behöver du få i dig dem oftare.

Vitaminer finns också i flera olika format: gummivitaminer, tuggtabletter kapslar och tabletter. Om du har svårt att svälja tabletter eller helt enkelt inte gillar att göra det kan en tuggtablett eller gummivitamin vara ett bra alternativ för dig. Gummivitaminer och tuggtabletter har ofta glada färger och någon sorts fruktsmak som kan göra det lite roligare att ta ditt dagliga kosttillskott.

Om du följer någon särskild kost kan du också behöva fundera lite extra över formatet. En del kosttillskott innehåller animaliska produkter, så läs innehållsförteckningen noga innan du bestämmer dig.

Så här tar du dina vitaminer

Om du har valt en tuggbar gummivitamin eller tuggtablett är svaret enkelt: tugga kosttillskottet som om det var vanlig mat. Du behöver inte dricka vatten i samband med att du tar tuggtabletter eller gummivitaminer.

Om ditt kosttillskott ska sväljas är det lite lurigare, särskilt om du inte gillar att svälja tabletter eller kapslar. Forskning har visat att det enklaste sättet att svälja kosttillskott varierar beroende på om det är en tablett eller en kapsel.

Tabletter: Flaskmetodeniv

Steg 1: Fyll en plastflaska med vanligt vatten.

Steg 2: Placera vitamintabletten mitt på tungan och sätt läpparna tätt runt vattenflaskans hals.

Steg 3: Drick vatten från flaskan och se till att läpparna hela tiden sluter tätt runt flaskan. Sug i dig vattnet och svälj vattnet och tabletten tillsammans.

Kapslar: Framåtlutnings-metodenv

Steg 1: Placera kosttillskottskapseln mitt på tungan.

Steg 2: Ta en vanlig klunk vatten från ett glas och behåll vattnet i munnen – svälj inte ännu.

Steg 3: Håll munnen och läpparna stängda och för ned hakan mot bröstkorgen så att huvudet lutas framåt.

Steg 4: Svälj vattnet och kapseln tillsammans i den här positionen.

Känner du dig ändå tveksam? Om du ändå har svårt att svälja dina tabletter eller kapslar och inte har tillgång till något tuggbart alternativ finns det några andra metoder du kan testa för att ta dina vitaminer. Om kapseln eller tabletten är tillräckligt liten kan du placera den i en bit mjuk mat, till exempel yoghurt eller äppelmos. Matens konsistens gör det lättare för dig att svälja kosttillskottet. Om ditt vitamintillskott är i tablettformat kan du krossa tabletten till ett pulver som du kan blanda i maten. Tabletter kan också delas i mindre bitar med en tablettdelare så att de går lättare att svälja.vi

Men innan du börjar dela eller krossa dina tabletter kan det vara bra att rådfråga din läkare för att avgöra om ditt vitamintillskott är lämpligt att dela, krossa eller tömma ut ur sin kapsel. Enterotabletter och depåtabletter får inte delas eller krossas.vii

Vilken tid passar det bäst att ta vitamintillskott?

Det är inte bara hur du tar dina vitaminer som är viktigt utan också vilken tid på dygnet du tar dem. Många människor föredrar att ta sina vitaminer direkt på morgonen innan de äter frukost och förbereder sig för en ny dag. Andra föredrar att ta dem vid någon annan tid. Det viktiga är att lägga upp en regelbunden rutin som passar in i ditt schema – ibland kan det svåraste vara att komma ihåg att ta kosttillskottet varje dag.

Vitaminer som är vattenlösliga bör också behandlas annorlunda än de som är fettlösliga. Till exempel bör du aldrig ta ett fettlösligt vitamin som E-vitamin på fastande mage. För att E-vitaminupptaget ska fungera i matsmältningssystemet behöver det finnas tillgång till lite fett.viii Därför passar det bra att ta E-vitamin i samband med måltider, till skillnad från järn som kan interferera med vissa livsmedel som ost, yoghurt, ägg, mjölk, spenat, te, kaffe och fullkornsbröd.ix

Brukar du ta dina vitaminer i samband med träning? Enligt en del källor är det bättre att ta vitaminer efter träningspasset än före, eftersom vitaminerna kan röra sig i magsäcken och bidra till extra produktion av magsyra, vilket kan medföra halsbränna eller sura uppstötningar.x