Skip to main content

Vägledning om vitaminer för barn

Funderar du över vilka vitaminer ditt barn behöver och om du behöver ge ditt barn vitamintillskott eller inte? I den här vägledningen från Centrum hittar du praktisk information om vitaminer för barn. När du vet mer om vilka olika typer av vitaminer barn behöver och vad de är bra för, blir det enkelt att hitta rätt alternativ för ditt barn.

Best Vitamins for Kids

Främja familjens hälsa

B12-vitamin är ett näringsämne som bidrar till normal funktion hos kroppens nerv- och blodceller och till normal produktion av DNA, cellernas genmaterial.

Ingenting är så viktigt som hälsan hos dina nära och kära. Det finns mycket information och rekommendationer om hur du bäst tar hand om familjens hälsa. Kanske hittar du information online eller får tips och råd från vänner och bekanta. Ibland blir det så mycket information att det kan kännas överväldigande. Men innan du börjar oroa dig vill vi berätta om några grundläggande saker som du kan göra för att bidra till dina barns hälsa. Här är några saker som du som vårdnadshavare bör tänka på innan du väljer ett vitamintillskott till ditt barn:

 • Kost

  Ät balanserade, näringsrika måltider och mellanmål tillsammans med ditt barn. En hälsosam kost kan lägga en stabil grund till god hälsa hos ditt barn och bidrar till att barnet får i sig de viktiga vitaminer och näringsämnen som behövs för normal tillväxt och utveckling. Frukt och grönsaker, fullkorn, magra proteiner och hälsosamma nötter: försök att erbjuda barnet en varierad och hälsosam kost.

 • Vila

  Ett bra sätt att främja ditt barns hälsa på är att se till att barnet sover tillräckligt länge på natten. Sömn kan ha en direkt inverkan på barnets fysiska och mentala utveckling, så det är viktigt att se till att barnet sover ordentligt.i Experter rekommenderar 11–13 timmar per natt för barn i förskoleålder (3–5 år) och 9–11 timmar per natt för skolbarn (6–13 år).ii Sömnvanorna för spädbarn och småbarn kan variera, så rådfråga din läkare om du är orolig för att ditt barn inte sover tillräckligt.

Behöver ditt barn vitamintillskott?

Nu har vi tagit upp några olika sätt som du kan främja ditt barns hälsa på. Nästa steg är att utforska vitaminer och multivitamintillskott för barn. Många föräldrar funderar över om deras barn behöver vitamintillskott. För att hitta svaret på den frågan hjälper det att först lära sig lite om vilka vitaminer de flesta barn behöver. Det finns många olika vitaminer och näringsämnen som kan bidra till ditt barns utveckling. Den här sammanfattande listan ger dig en översikt över några viktiga näringsämnen:iv

 • A-vitamin: Bidrar till normal hud, synförmåga och vävnadsreparation
 • B-vitamin: Bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och normal energiomsättning
 • C-vitamin: Bidrar till immunsystemets normala funktion och normal funktion hos vävnader, muskler och hud
 • D-vitamin och kalcium: bidrar till att bibehålla normal benstomme och tänder
 • Järn: bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och normal muskeluppbyggnad.

Men behöver ditt barn ta vitamintillskott eller multivitamintillskott för att få i sig de flesta vanliga vitaminerna och näringsämnena? Inte nödvändigtvis.v Mat är en utmärkt källa till näringsämnen så hälsosamma barn med bra matvanor som äter en näringsrik och välbalanserad kost kan få i sig de flesta näringsämnen genom kosten. Men det finns undantag. För som de flesta föräldrar vet kan barn vara ganska selektiva i sitt ätande. Om ditt barn ofta väljer bort grönsakerna vid middagsbordet kanske han eller hon går miste om en del nyttiga näringsämnen och de fördelar de ger. Dessutom finns det vissa näringsämnen som är svåra att få i sig enbart genom kosten – till exempel D-vitamin – och därför kan du hitta en del bröd och flingor i mataffärerna som har berikats med olika näringsämnen. Här är några andra exempel på situationer då det kan vara bra att ge ditt barn ett multivitamintillskott:vi

 • Ditt barn har livsmedelsallergier eller är överkänslig mot viss mat.
 • Ditt barn äter mycket ensidigt.

Så här väljer du rätt vitamintillskott eller multivitamintillskott till ditt barn

Funderar du på att komplettera ditt barns kost med ett vitamintillskott? Så här väljer du rätt vitamintillskott för ditt barns behov:

Steg 1) Prata med ditt barns läkare. Kanske har du redan en ganska bra uppfattning om ditt barns näringsbehov men det är viktigt att rådfråga en expert för att säkerställa att du verkligen förstår relevanta risker och fördelar för ditt barns hälsa.

Steg 2) Avgör om du vill ge ditt barn ett multivitamintillskott eller andra kosttillskott. Multivitamintillskott innehåller en kombination av vitaminer och mineraler och ibland andra ingredienser också.vii

Steg 3) Utforska olika typer av vitamintillskott. Tuggtabletter, gummivitaminer, tabletter och annat – vitaminer finns i alla möjliga format beroende på vad du och ditt barn föredrar. Om ditt barn inte är så gammalt kan det vara lättare och roligare att ta en vitamin som har god smak, till exempel grapefrukt eller körsbär. Många multivitamintillskott för barn har också roliga former och teman, till exempel dinosaurietema eller seriefigurstema.