Skip to main content

Sex enkla sätt att boosta din energi

Skrivet av Valerie Latona

Känner du dig ofta lite sliten och har svårt att få energin att räcka till för allt du behöver göra? Det kan vara bra att besöka en läkare för att utesluta allvarliga orsaker som blodbrist, lågt blodtryck, depression eller hjärtproblem, men du kan börja med att läsa den här listan. Kanske beror din energilöshet på någon av de här vanliga dåliga vanorna. Genom att förändra dem kan du göra stor skillnad i vardagen.

man running next to water

1. Se till att sova (regelbundet)

På vardagarna ringer väckarklockan tidigt – men på helgerna stannar du uppe länge och tar långa sovmorgnar. Om det här stämmer in på dig kan du må bra av att försöka sova mer regelbundet så att du går och lägger dig och stiger upp vid ungefär samma tid alla dagar.

Varför är det viktigt? Kroppen har en egen inre klocka och följer en naturlig dygnsrytm på 24 timmar. Och kroppens naturliga rytm behöver regelbundenhet. Om du skapar regelbundenhet i dina dagar genom att somna och vakna vid samma tider varje dag kan det långsiktigt hjälpa dig att vara mindre trött på dagen – och dessutom kan det hjälpa dig att sova bättre på natten.

2. Daglig motion

Du behöver inte hårdträna varje dag. Det kan räcka med tio minuters promenad före eller efter jobbet. Träning hjälper dig att rensa tankarna och ger dig mer energi genom att öka blodcirkulationen, öka produktionen av må bra-hormonerna endorfiner och öka din ämnesomsättning. Det hjälper dig också att hålla energin på en jämn nivå.

3. Ta ett djupt andetag och slappna av

Långvarig stress kan definitivt vara en riktig energitjuv, eftersom det ökar kroppens nivåer av stresshormoner som kortisol. Det kan hjälpa om du lyckas minimera de faktorer som utlöser din stress, till exempel ständig oro, för många tidsbestämda åtaganden eller krävande relationer.

Lägg en anteckningsbok bredvid sängen och skriv ned saker du kommer att tänka på så att du kan slappna av lättare, träna yoga regelbundet eller meditera (det kan räcka med bara fem minuter hemma i vardagsrummet). Du kan också testa att ta en kort promenad runt kvarteret för att rensa tankarna.

4. Ät nyttigt och balanserat

Kroppen behöver näring för att fungera, må bra och hålla energin uppe. Om din kost innehåller mycket nyttiga frukter och grönsaker, fullkorn som råris, quinoa och havregryn, fettsnåla proteiner som baljväxter, ägg, fisk, kyckling och magert nötkött och nyttiga fetter som olivolja och avokado får du i dig de näringsämnen du behöver för att ha gott om energi. (Det är också viktigt att dricka tillräckligt mycket vatten.)

Om du slarvar med kosten kanske du inte får i dig de näringsämnen som kroppen behöver för att orka med. Viktiga näringsämnen är till exempel:

  • B-vitaminer som bidrar till att omvandla proteiner, fetter och kolhydrater till energi
  • Järn som bidrar till normal energiomsättning på cellnivå och normal syretransport i kroppen
  • Mangan som är ett viktigt mineral som bidrar till normal energiomsättning genom att främja normal funktion hos mitokondrierna (cellernas energiproducerande strukturer)

Genom att ta ett multivitamintillskott dagligen kan du se till att du får i dig tillräckligt av de här viktiga näringsämnena varje dag.

5. Ät mindre raffinerade spannmålsprodukter och socker

I raffinerade spannmålsprodukter har kli och grodd – kornets mest näringsrika delar – tagits bort. Det som återstår är stärkelserika kolhydrater med låga nivåer av näringsämnen. Begränsa din konsumtion av raffinerade livsmedel som vitt ris, vitt bröd, vit pasta, kakor, bakverk och mellanmål med högt sockerinnehåll – och ersätt dem med mer näringsrika fullkornsprodukter – så kan det hända att du börjar känna dig piggare och har mer energi under dagen.

Varför? Raffinerade spannmål och socker omvandlas till enkla sockerarter som snabbt transporteras ut i blodet vilket ger dig en tillfällig energitopp som sedan lämnar kroppen lika hastigt som den kom och får dig att känna dig ännu tröttare efteråt. Fullkorn är i stället fiberrika och kan hålla ditt blodsocker stabilt så att du känner dig mätt och energisk under längre tid.

6. Må bra och var lycklig

Ibland kan vi fokusera så mycket på att ta hand om kroppen att vi glömmer bort att förverkliga oss själva. Framtidsutsikter, passionerade intressen, roliga aktiviteter och en känsla av mening i livet hjälper oss att må bra och orka mer. Försök komma fram till vad som gör dig glad och ger dig mer energi – och se till att göra mer av det.

Om du känner dig låst av att ha många fasta tider kan det vara dags att sluta säga ja till nya åtaganden. Om du har många negativa människor eller krävande arbetsuppgifter i ditt liv kan det vara dags att släppa taget om dem, eller åtminstone att dra ned på dem så mycket det går. Om du känner dig avundsjuk på andra kan det vara tid att stanna upp och hitta saker i ditt liv att vara tacksam över. Det kan göra dig till en lyckligare människa – och ge dig ny energi och livslust.

Valerie Latona, före detta chefredaktör för Shape och förespråkare för sunda levnadsvanor har inspirerat miljontals kvinnor att leva ett självsäkert och hälsosamt liv med regelbunden träning och goda vanor.